Polecane zioła do różnego rodzaju mięs.

Polecane zioła do różnego rodzaju mięs.

Musze przyznać, że wielką sztuką jest umiejętne stosowanie ziół do poszczególnych rodzajów mięs. Zioła przede wszystkim podkreślają smak, zapach i ułatwiają trawienie. Czynią potrawę smaczniejszą i wyjątkową. Zdarza mi się eksperymentować z ziołami, choć trzymam się niektórych zaleceń co do stosowania ziół. Zawsze używam do przyprawiania mięsa drobiowego estragon, tymianek, rozmaryn i mój ulubiony majeranek. Majerek świetnie się nadaje do tłustych potraw, bo dzięki niemu szybciej się trawi obciążającą żołądek potrawę. Zioło to nadaje się jeszcze do dań ciężkostrawnych, jak grochówka na boczku, zupa fasolowa czy bigos.

Szeroki wybór aromatycznych ziół przyprawiania mięs

zioła aromatyczne do mięsaJeśli chodzi o mięso wieprzowe, które wprost uwielbiam, to zazwyczaj stosuje podobne zioła, co w przypadku drobiu. Zdarza się, że stosuje cząber górski, bo dodaje mięsu wieprzowemu lekkości, niepowtarzanego smaku i aromatu. Często stosuje do dań z wieprzowiny czy wołowiny kminek, który reguluje pracę jelit. Zapobiega powstawaniom wzdęć i zaparć. Jak widać, takie zioła aromatyczne do mięsa mają wiele drogocennych właściwości nie tylko smakowych, ale leczniczych. Jestem zwolenniczką cielęciny, najlepszego i najzdrowszego mięsa. Do cielęciny stosuję bazylię, tymianek i szałwię. Dodaje też nierzadko melisy, majeranku i rozmarynu. Z kolei miłośnikiem dziczyzny jest mój mąż, który lubi sam ją przygotowywać. Wiem, że przyprawia dziczyznę tymiankiem, imbirem i rozmarynem. Zdarza się, że dodaje też oregano, które ma bardziej wyrazisty smak i aromat niż majeranek, z którym jest nierzadko mylone. Ostatnio bardzo popularne są różne mieszanki ziół jak garam masala, którą stosuje się przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Ja uwielbiam pietruszkę i szczypiorek, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Pietruszka doskonale pasuje do pieczonej jagnięciny i kurczaka. Lubię też koperek, którym zawsze posypuję ziemniaki i rybę. Najlepsze są świeże zioła, choć w przypadku majeranku wolę jak jest suszony, bo wtedy jest mniej gorzki. 

Trudno sobie wyobrazić, jak smakowałoby mięso bez dodatku aromatycznych ziół. Zioła dodają nietuzinkowości każdej potrawie, potrafią całkowicie odmienić jej smak. Ja często testuję różne potrawy i zioła w daniach, dzięki czemu mniej więcej wiem, które do czego pasują. Ostatnio spróbowałam dodać cynamon do kaczki i wyszła przepysznie. Warto jest eksperymentować i urozmaicać sobie potrawy ziołami. Ja kupuję zioła zazwyczaj świeże na miejskim targu za grosze. Hoduję też swoją miętę i tymianek.